DİZ OSTEOARTRİTİNDE MULLİGAN KONSEPTİ
Mulligan konsepti, 1980'lerde Yeni Zelandalı fizyoterapist Brian Mulligan tarafından geliştirilmeye başlanmış, son 15 yılda popülaritesi ve bilinirliği artmıştır. Pasif mobilizasyon konseptleri ile pilates, PNF ve kinetik kontrol gibi aktif yöntemlerin bir kombinasyonu olarak tanımlanır. Konsept, kas-iskelet ve sinir sistemini etkileyen, eklemlerin ağrılı durumları ile açısal kayıplarını içeren problemlerde uygulanabilmektedir. Ağrısız ve güvenli bir yaklaşımdır. Tedavi kazanımlarının günlük hayata katkıları hedeflendiğinden teknikler fonksiyonel pozisyonlarda uygulanmaktadır.
Mulligan tekniği; ağrı, kas kuvveti, EHA, propriosepsiyon ve fonksiyonel durumu geliştirmede geleneksel fizyoterapi uygulamalarına göre büyük ölçüde daha etkilidir.. Mulligan konseptine ek olarak egzersiz programı da mutlaka uygulanmalıdır.
Diz osteoartritinde özellikle grade 2-grade 3 seviyelerinde düzenli yapılan egzersiz ve Mulligan konsepti ; OA’e bağlı gelişen kas kuvvetinde, eklem hareket açıklığında, proprioseptif duyuda, denge ve kardiyovasküler fitnessta azalma gibi bozukluklarda iyileşme göstermektedir.. Aynı zamanda egzersizler anti-inflamatuar sitokinleri artırarak vücutta anti-inflamatuar bir etki sağlamaktadır. Düzenli egzersizin kronik düşük şiddetli inflamasyonla seyreden hastalıklarda koruyucu olabileceğine dair çalışmalar mevcuttur.